ГОЛУБ-СИНЯК

 В Охорона природи | Пам'ятки природи, ПРИРОДА І ПРИРОДНІ РЕСУРСИ КРАЮ

ГОЛУБ-СИНЯК (Columba oenas Linnaeus, 1758) — один із вразливих видів голубоподібних птахів родини Голубові (Columbidae). Один із 51-го видів роду; один із 3-х видів роду у фауні України.

Ареал виду охоплює майже усю Європу, Малу Азію, Закавказзя, пд. Центральної Азії; в Україні Карпати, Полісся, частково Лісостеп, Гірський Крим і, можливо, заплави Дунаю. Зимує на пд. ареалу; в Україні — на пд., зрідка в інших місцях.

У більшості р-нів Полісся і Криму нечисленний, у Лісостепу — рідкісний. Влітку у стиглих букових лісах Карпат та на рівнині — 4–6 ос./км2, у інших типах лісу — 0,07–2 ос./км2. У бучинах Закарпаття біля 2,5–3 тис. пар.

Загальна чисельність на гніздуванні в країні не більше 8–12 тис. пар при чисельності в Європі у 520–730 тис. пар. Чисельність зимуючих синяків в Україні — 500–1500 ос. Основні чинники зниження чисельності: зменшення площ старих лісів, омолодження деревостанів, вирубування дуплистих дерев, отруєння хімікатами на полях, збільшення чисельності яструба великого і куниці лісової, фактор непокою.

Гніздовий, перелітний. У помірно холодні зими трапляється майже по усій країні. Прилітає на місця розмноження у березні–квітні. Заселяє ліси різного типу, перевагу віддає листяним і мішаним, старим, з дуплистими деревами, поряд з відкритими місцями. У Карпатах улюблений біотоп — старі букові ліси.

Гніздиться окремими парами. Для гнізд використовує дупла, інколи борті і порожнини в опорах ЛЕП. За один сезон може бути два виводки. Пташенята залишають гніздо через 25–27 днів. Синяки об’єднуються в осінні зграї, частіше по 10–20 ос. Осінній відліт у вересні–жовтні. Живиться насінням диких і культурних злаків, бобових, гречкових на полях, узбіччі доріг, порубах, зрідка комахами і дрібними молюсками.

Дорослий птах сизувато-сірий, на шиї і волі металічний полиск, верхівка хвоста чорна, дзьоб червонуватий з жовтою верхівкою, ноги червоні, восковиця біла. Молодий птах буруватий. Занесений у Додаток ІІІ Бернської конвенції. Охороняється у заповідниках і національних парках.

Розмножується у вольєрах (Німеччина). До включення в Червону книгу України вважався мисливським видом.

Джерела:

Голуб-синяк (Columba oenas Linnaeus, 1758) [Електронний ресурс] // Червона Книга України. — Київ, 2010—2020. – Режим доступу: https://redbook-ua.org/item/columba-oenas-linnaeus, вільний. — (Дата ост. пер.: 10.09.2020).

Червона книга Тернопільщини. Тваринний світ [Текст] : метод. посібник / уклад.: М. М. Березіцька, Т. А. Кухарська, М. А. Герц. — Тернопіль : Астон, 2012. — 96 с.

Червона книга України [Текст]: Тваринний світ / ред. М. М. Щербак. — Київ : Укр. енциклопедія, 1994. — 456 c.

Рекомендовані публікації

Залишити коментар

Цей сайт захищений reCAPTCHA і застосовуються Політика конфіденційності та Умови обслуговування Google.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt