ГЛАДІЙ Григорій Степанович

 В Видатні діячі регіону, почесні громадяни регіону, Діаспора, Діячі театру й кіно, ДОВІДКОВІ РЕСУРСИ, Історія регіону, КУЛЬТУРА | ЛІТЕРАТУРА | МИСТЕЦТВО, Театр | Кіно
ГЛАДІЙ Григорій Степанович (англ. Gregory Hlady; 04.12.1954, м. Хоростків, Тернопільська область, Українська РСР) — український та канадський актор театру та кіно, театральний режисер і педагог. ФБ-сторінка: https://www.facebook.com/HryhorijHladij.GregoryHlady/?ref=page_internal

Народився 4 грудня 1954 року в місті Хоросткові Тернопільської області. Закінчив КГІТІ ім. І. Карпенка-Карого (1976), заочно режисерський факультет ГІТІСу (1989, майстерня А. Васильєва). До 1983 року працював у театрах Харкова, Києва, Каунаса, у 1985—1990 — у театрі Анатолія Васильєва. З 1990-х років живе і працює у Квебеку (Канада). Вільно спілкується українською, російською, польською, литовською, англійською, французькою, італійською та німецькою мовами.

Творчість:
  • 1986 — у фільмі «Зодіак» (1986) зіграв роль Мікалоюса Чюрльоніса — видатного литовського художника й композитора початку XX століття. Режисер фільму — Йонас Вайткус, роль Музи виконала Майя Плісецька.
  • 2000 — знявся у фільмі Олеся Янчука «Нескорений», в якому виконав головну роль — генерала-хорунжого УПА — Романа Шухевича.
  • 2004 — був одним з ведучих (разом з Вітою Смачелюк) українського сезону телешоу «Форт Буаяр».
  • 2004 — відбулася перша постановка Гладія на українській сцені — «Істерія» за Тері Джонсоном про життя Зігмунда Фройда. Головну роль виконав Богдан Ступка.
  • 2006 — режисер франко-канадського мюзиклу «Дракула: між коханням та смертю», головну роль в якому виконав відомий канадський співак Брюно Пельтьє. Серед пісень у спектаклі прозвучала українська народна пісня «Цвіте терен» у новій обробці.

Протягом багатьох років співпрацює з Театром Просперо в Монреалі, де у 2016 році поставив виставу «Гравець» за Достоєвським. Раніше на сцені Просперо йшли «Танець смерті» (2012) за Стріндбергом, «Весілля» (2011) за Б.Брехтом та «Собаче серце» (2008) за Булгаковим у постановці Гладія.

Брав участь у спільному проекті з Віктором Морозовим та сестрами Тельнюк «Наш Шевченко: шлях до свободи» по містах Канади у травні-червні 2016 року.

Громадська діяльність

Був ведучим на урочистому відкритті погруддя Тараса Шевченка в м. Квебеку на Алеї Поетів 31 травня 2014 року.

Фільмографія:

  • The Gear (2016)
  • Ім’я, яке носиш (2016)
  • Окупація (2015)
  • Заборонена кімната (2015)
  • Seances by Guy Maddin (2013)
  • Diego Star (2012)
  • Ночь на закате лета (2010)
  • Морозов (2008)
  • Акме (2007)
  • Гидкі лебеді (2006)
  • Гладій. Повернення. (документальний)(2004)
  • Нескорений (2000) Україна
  • Її звали Нікіта, сезон 2, епізод 6, Mandatory Refusal (1998) США-Канада
  • Мушкетери назавжди (1998)
  • L’Homme idéal (1996) Квебек (Канада)
  • Музыка для декабря (1995)
  • Анна Карамазофф (1991)
  • Halalutak es angyalok (1991) Угорщина
  • Ленинград. Ноябрь (1990)
  • Зламане світло (1990)
  • Воспоминание без даты (1990)
  • Сирано де Бержерак (1989)
  • Фантастическая история (1988)
  • Войдите, страждущие! (1987)
  • Отступник (1987)
  • Мама, родная, любимая… (1986)
  • Звинувачується весілля (1986)
  • Затерянные в песках (1984)
  • Украдене щастя (1984)
  • Повернення Баттерфляй (1982)
  • Така пізня, така тепла осінь (1981)
  • Дударики (1980)
  • В бій ідуть одні «старики» (1973)
Театр
Режисер:
  • 2016: Гравець / Le joueur Достоєвський Prospero, Монреаль (Канада)
  • 2012: Танок смерті / La danse de mort Август Стріндберг Prospero Монреаль (Канада)
  • 2011: La Noce / Весілля Бертольд Брехт Prospero Монреаль (Канада)
  • 2008: Cœur de chien / Собаче серце Михайло Булгаков Prospero Монреаль (Канада)
  • 2007: Вогненний янгол Валерій Брюсов Théâtre National Mihai Eminescu Тімішоара (Румунія)
  • 2006: Dracula / Дракула Брем Стокер Théâtre St-Denis Монреаль (Канада)
  • 2004: Істерія Террі Джонсон Національний Театр ім. Івана Франка Київ (Україна)
  • 1999: Rêve d’orgueil Достоєвський Infini TheatreМонреаль (Канада)
  • 1995: Amerika / Америка Франц Кафка La Veillée Montréal (Канада) і Брюсель
  • 1995: L’idiot / Ідот Достоєвський Agora de la danse Монреаль (Канада)
  • 1994: Le roi se meurt / Король умирає Ежен Йонеско La Veillée Монреаль (Канада)
  • 1992: Le Retour / Повернення Гарольд Пінтер La Veillée Монреаль (Канада)
  • 1989: Запрошеня на страту Набоков Вільнюс Литва
Ролі:
  • 2013 «Євгеній Онєгін» / Йонас Вайткус / Lietuvos Rusų Dramos Teatras Євгеній Онєгін
  • 2009 «Трамвай Бажання» / Alexandre Marine / Théâtre du Rideau Vert Стенлі Ковальські
  • 2006 «Моцарт і Сальєрі» / Анатолій Васильєв / Турне: Амсердам і Авіньйон Сальєрі
  • 2001 «The OTHER» / Paula de Vasconcelos
  • 1995 «Горе з розуму» / Андреас Шмидт Молчалін
  • «Нельська вежа»(Дюма) / Анатолій Васильєв
  • «Ідіот» / Анатолій Васильєв
  • «Біси»(за Достоєвським) / Анатолій Васильєв
  • «Шість персонажів в пошуках автора» / Анатолій Васильєв
  • «Сьогодні ми імпровізуємо» / Анатолій Васильєв
  • 1981 «Стійкий принц» Марк Нестантінер / Молодий Театр в Києві Принц Фернандо

Джерела

Махтіна, Є. Гладій Григорій Степанович [Текст] / Махтіна Є., Парфенюк О. // Енциклопедія сучасної України : у 30 т / ред. кол. І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ, Координаційне бюро енциклопедії сучасної України НАН України. — Київ, 2006. — Т. 5 : Вод — Гн. — С. 650.

Мельничук, Б. Гладій Григорій Степанович [Текст] / Б. Мельничук // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль, 2004. — Т. 1 : А — Й. — С. 359—360.

Поліщук, Т. Майстер-клас від Григорія Гладія [Текст]: “День” побував на репетиції вистави “Очищення”, яка стане однією з перших прем’єр наступного театрального сезону столиці [за матеріалами розмови з канад. режисером, актором, уродженцем м. Хоростків] / Т. Поліщук // День. — 2018. — № 122/123 (13-14 лип.). — С. 22 : фот.

Семків, Н. Григорій Гладій. Родом з Хоросткова [Текст]: [актор, реж. театру і кіно] / Н. Семків // Вісник Надзбруччя. — 2010. — С. 3.

Рекомендовані публікації

Залишити коментар

Цей сайт захищений reCAPTCHA і застосовуються Політика конфіденційності та Умови обслуговування Google.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt