ТЕРНОПІЛЬСЬКІ ОБЕРЕГИ | Обласне свято

 В КУЛЬТУРА | ЛІТЕРАТУРА | МИСТЕЦТВО, Фестивалі | Конкурси

 

Обласне свято народних ремесел, фольклору та хореографії “Тернопільські обереги”

Мистецьке дійство “Тернопільські обереги” проходить або в парку ім.Т.Г.Шевченка або в парку Національного відродження, об’єднуючи поціновувачів народної культури та мистецтв з усіх куточків Тернопільщини.

 

Ще в 1977 році у парку імені Тараса Шевченка вперше свої вироби демонстрували майстри декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтв. Це було початком обласного свята ремесел. Згодом, у 1980 році до народних умільців приєдналися фольклорні та фольклорно-етнографічні колективи. З того часу цей мистецький захід одержав назву “Свято народних ремесел і фольклору”.

Вшановуючи пам’ять визначного українського фольклориста, етнографа, академіка Володимира Гнатюка, в 1987 році та Тернопільщині запроваджено обласний конкурс виконавців фольклору, традиційних народних обрядів та звичаїв. Його учасниками були кращі фольклорно-етнографічні колективи області, які зберігають, примножують національне духовне надбання нашого народу. Саме тому, під час свята відбувається обласний конкурс виконавців фольклору, традиційних народних звичаїв та обрядів на здобуття премії імені Володимира Гнатюка.

У 2009 році відомий уже культурно-мистецький захід отримав назву «Обласне свято народних ремесел, фольклору та хореографії “Тернопільські обереги”. До свята приєдналися хореографічні колективи.

Програма свята завжди є обширною і цікавою.

Упродовж двох святкових днів діє містечко майстрів з одночасним проведенням майстер-класів з образотворчого та декоративно-прикладного мистецтв. Поряд з наставниками у майстер-класах беруть участь молодь, учні майстрів, а також сімейні династії.

Свої роботи представляють до сотні майстрів, умільців, художників з Бережанського, Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Збаразького, Зборівського, Козівського, Кременецького, Лановецького, Монастириського, Підволочиського, Теребовлянського, Тернопільського, Шумського районів та міста Тернополя. Гостями на святі є майстри зі Львова, Хмельницької та Івано-Франківської областей.

Обласне свято народних ремесел, фольклору та хореографії “Тернопільські обереги” покликане ревно оберігати, відновлювати, пропагувати давні традиції і звичаї, залучати до їх проведення дітей, підлітків і молодь, відкривати охочим техніки художнього малярства, вишивки, бісероплетіння, ковальства і ткацтва, писанкарства, кераміки, художньої аплікації, плетіння з рослинних матеріалів тощо.

Деталі:

 

Recent Posts

Залишити коментар

Цей сайт захищений reCAPTCHA і застосовуються Політика конфіденційності та Умови обслуговування Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.