Тернопільський обласний центр соціальних служб для молоді

 В ДЕРЖАВНА ВЛАДА ТА УПРАВЛІННЯ КРАЮ, Соціальний захист

Тернопільський обласний центр соціальних служб для молоді

46001, М.Тернопіль,
вул.Крушельницької, 18/708,

Тел.(0352)522515,

тел./факс 228013,

E-mail: center@youth.gov.te.ua

Режим роботи:

Понеділок-П’ятниця з 9.00 до 18.00

Директор: Вадзюк О.В.

І. Історія створення

Історія створення системи центрів соціальних служб для молоді Тернопільської області бере свій початок від заснування Тернопільського обласного центру соціальних служб для молоді, яке відбулося 01 жовтня 1992 року.

У відповідності до вимог Постанови Кабінету Міністрів України №63 від 21 січня 1998 року “Про подальший розвиток мережі центрів соціальних служб для молоді та підвищення ефективності їх діяльності” в Тернопільській області формування мережі центрів соціальних служб для молоді завершено одним із перших в Україні – в липні 1999 року.

 

II. Мережа центрів ССМ

В   області   функціонує   19  центрів  соціальних  служб для  молоді  –   1 обласний, 1 міський, 17   районних (в кожному районному центрі області). На виконання  національних,  державних та міжгалузевих  програм  стосовно різних категорій сімей, дітей та молоді в системі ЦССМ Тернопільської області функціонує 60 спеціалізованих соціальних служб:

  • служб соціальної підтримки сімей “Родинний дім” -18;
  • служб   психологічної   допомоги   “Телефон Довіри”   –   10   (в   т.ч.   8 – консультативно-інформаційних телефонів);
  • кризовий центр соціально-психологічної допомоги – 1;
  • служб вторинної зайнятості молоді – 5;
  • мобільних консультативних пунктів соціальної роботи в сільській і гірській місцевості – 18;
  • служб соціального супроводу неповнолітніх та молоді, що повернулась з місць позбавлення волі — 8.

III. Пріоритети діяльності соціальних служб для молоді:

  • Організація діяльності  системи  центрів соціальних служб для  молоді Тернопільської області на реалізацію державної соціальної політики щодо дітей, молоді, жінок та різноманітних категорій сімей;
  • Розширення комплексу соціальних послуг і підвищення їх якості;
  • Сприяння  самореалізації кожної молодої людини  через  залучення  до участі в роботі спеціалізованих соціальних служб центрів ССМ;
  • Популяризація та вдосконалення діяльності добровільних помічників – волонтерів центрів соціальних служб для молоді через їх активну роботу з неблагополучними сім’ями, дітьми-інвалідами, дітьми-сиротами з питань профілактики негативних явищ;
  • Здійснення    соціального    інспектування    та    забезпечення    супроводу неблагополучних сімей.

IV. Діяльність ТОЦССМ

В структурі Тернопільського обласного ЦССМ діють:

  • Кризовий центр соціально-психологічної допомоги „Родина”;
  • Молодіжний центр „Довіра”;
  • „Телефон Довіри”;
  • „Інформаційний центр”;
  • Мобільний консультативний пункт соціальної роботи в сільській місцевості.

Саме на базі цих спеціалізованих соціальних служб та формувань проходить апробація нових форм та інноваційних технологій соціальної роботи, проводяться всеукраїнські та обласні навчально-практичні семінари для директорів та спеціалістів центрів соціальних служб для молоді, широко впроваджуються активні форми роботи – тренінги, консультування, відео лекторії, ігротеки, конкурси. Дні відкритих дверей та презентація діяльності за участю волонтерів, партнерів соціальних служб, засобів масової інформації.

Тернопільський ОЦССМ, ЦССМ області акцентують увагу на роботі по профілактиці негативних явищ в дитячому та молодіжному середовищі, наданні різноманітних соціально-психологічних послуг соціально незахищеним категоріям молоді, жінок, дітям-сиротам, молоді з особливими потребами, малозабезпеченим, багатодітним та молодим сім’ям, призовній молоді та військовослужбовцям, молоді, яка перебуває чи повернулась з місць позбавлення волі.

Досвід нашої роботи свідчить, що розв’язання соціальних проблем можливе лише при скоординованій діяльності багатьох організацій та установ, при їх спільній зацікавленості у взаємодопомозі та співпраці.

V. Партнери

Центри соціальних служб для молоді як державні установи співпрацюють з громадськими молодіжними та дитячими організаціями, об’єднаннями, фондами – соціально-медичного профілю, релігійного, патріотичного та культурологічного спрямування. Найвагомішим мотивом взаємодії молодіжних громадських організацій і центрів соціальних служб для молоді є наявність єдиного об’єкта соціальної допомоги – передусім це молодь різних категорій, серед яких кризові категорії молоді, молодь з особливими потребами, багатодітні та неблагополучні сім’ї, молодь груп ризику.

Всі районні та міський центри ССМ співпрацюють з центрами зайнятості, військкоматами, службами у справах неповнолітніх, з кримінальною міліцією у справах неповнолітніх, відділами освіти, культури, з лікарнями.

Всього центрами соціальних служб для молоді Тернопільської області заключено 102 угоди з державними установами, громадськими організаціями, товариствами.

Плідна співпраця налагоджена з регіональними засобами масової інформації – газетами, радіо, телебаченням, які постійно поширюють соціальну рекламу центрів соціальних служб для молоді, інформацію про проведені заходи та акції по подоланню найболючіших проблем сьогодення – негативних явищ в молодіжному середовищі, безробіття, насилля в сім’ї та інших соціальних негараздів.

Recent Posts

Залишити коментар

Цей сайт захищений reCAPTCHA і застосовуються Політика конфіденційності та Умови обслуговування Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.