Тернопільський замок

 В Меморіальні об’єкти | Пам'ятники | Пам’ятки

Тернопільський замок

Тернопільський замок — замок на берегах ріки Серет, який існував у центрі сучасного міста Тернопіль. Впереше був зведений у 1540 році.
В наш час від замку лишився лише його «палац», одна з найстаріших споруд Тернополя, розташована поблизу Тернопільського ставу.

Перший запис у біографії Тернополя — 15 квітня 1540 року — пов’язаний із королівським дозволом на спорудження замку над Серетом Краківському каштеляну Яну Тарновському. Ця фортифікаційна споруда мала перекрити шлях наїзникам на широких просторах від Теребовлі до Буська, де на той час не було жодного великого укріплення, хоча були такі природні умови, які забезпечували захист місцевості. Будівництво замку тривало 8 років і завершилося у 1548 році. У привілеї 1566 року згадуються тернопільська фортеця (як діюча) та її фундатор. У зв’язку із значними витратами на будівництво місто звільняється від багатьох податків. Замок було згодом укріплено і добудовано сином Яна Тарновського — Христофором. Немало коштів у добудову і розширення замку також Томаш Замойський, який отримав місто як придане дружини Катерини, дочки відомого українського культурного діяча і мецената князя Костянтина Острозького. У першій половині XVII століття фортечні укріплення Тернополя мали форму прямокутника. З боку міста замок був захищений глибоким ровом і валом та укріплений дубовим частоколом. Із заходу його омивали води штучного ставу, створеного у 1548 році. Вали проходили в районі сучасних вулиць Танцорова, Багатої, Руської, Валової, Грушевського і замикалися на став. На відрогах валу стояло дві оборонні вежі: Кушнірська — над ставом, неподалік Воздвиженської церкви, і Шевська — на краю заплавних лугів, приблизно в районі теперішнього парку ім. Тараса Шевченка. До замкового палацу існувало сполучення через навісний міст і в’їзну браму. Розташування замку над ставом спричинило його різноповерховість. Із заходу він мав додаткові поверхи казематів та складів, у підмуровках були бійниці. Тут також знаходилася в’язниця. Поруч знаходилися інші споруди: пекарня, кухня, стайні. Замковий арсенал, який розміщувався в оболронних вежах, мав гармати, гаківниці, мушкети, порох, ядра, олово. Для оборони замку утримувався невеликий загін.
Впродовж всієї своєї історії Тернопільський замок часто піддавався різним нападам і руйнаціям. Ще під час будівництва, у 1544 році, татари вже намагалися напасти на місто, проте завдяки захисту міського ополчення ,яке очолювали Бернард Претвіч, Ян Гербурт, Олександр і Прокіп Синявські, вдалося стримати татарську навалу аж до підходу лицарських сил з-під Сандомира. Серйозних руйнувань зазнав замок у 1575, 1589, 1672 рр. У 1675 році паша Ібрагім Шишман отаборився біля Тернополя і взяв місто в облогу. Замок був знову зруйнований, після чого досить довгий час простояв в руїні.
Згодом замок відбудували знову.
Однак на початку 19 ст. тодішній власник міста Ф. Коритовський перебудовує замок в палац, знісши рештки фортифікаційних споруд, обводить його муром з тесаного каміння з брамою, прикрашеною пілонами з гербами. Перебудови надали споруді класицистичного вигляду.
У 1810-1815 під час перебування Тернополя у складі царської Росії, в замку відкрили казино.
У 1843 замок віддали під казарми.
Під час Другої Світової війни Тернопільський замок був сильно пошкоджений, однак його все ж відбудували. У стінах замку розмістили спортивну школу, яка знаходиться там до сих пір. У 1950-ті було проведено капітальний ремонт будівлі.Зі сторони набережної Тернопільського ставу ще до замку прибудували ресторан «Хвиля». Тепер це розважальний комплекс «Максим».

Навесні 2009 року міська рада Тернополя підняла питання стосовно доцільності перебування спортивної школи у стінах історичної споруди. У рамках реалізації «Програми збереження, відновлення та популяризації історико-культурної спадщини Тернополя» у Тернопільському замку пропонують розмістити Музей історії міста, а також зал для почесних делегацій.

Recent Posts

Залишити коментар

Цей сайт захищений reCAPTCHA і застосовуються Політика конфіденційності та Умови обслуговування Google.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.